sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Anna-Liisa (1922)

1922
"Anna-Liisa"


Ohjaus: Teuvo Puro ja Jussi Snellman
Käsikirjoitus: Jussi Snellman
Kuvaus: Kurt Jäger (sisäkuvat) ja A.J. Tenhovaara (ulkokuvat)

Osissa: Hemmo Kallio, Meri Roini, Helmi Lindelöf, Greta Waahtera ja Emil Autere

Sisällöstä:

Tätä Minna Canthin näytelmään perustuvaa elokuvaa oltiin kuvattu jo v. 1911, mutta silloin negatiivit tuhoutuivat.  Siinä versiossa Mikkoa esitti Teuvo Puro, joka otti tässä uudessa yrityksessä ohjausvastuuta.

Tarinassa Kortesuon talon tytär Anna-Liisa on menossa naimisiin Johanneksen kanssa, kun käy ilmi, että hänen entinen rakastettunsa, Mikko, on rikastunut tukkitöissä ja tulossa ottamaan Anna-Liisan vaimokseen. Heidän menneisyydessään on yhteinen lapsi, jonka Anna-Liisa on surmannut ja haudannut metsään. Erinäisten triangelidraamojen jälkeen Anna-Liisa tunnustaa rikoksen vallesmannille.

"Anna-Liisa" oli ensimmäinen suomalainen elokuva, jonka valtion filmitarkastamo määräsi lapsilta kielletyksi. Elokuvaa myytiin myös ulkomaille ja mm. Portlandissa poliisi keskeytti elokuvan esityksen Johanneksen saunakohtauksen takia.

Tuusulaosuus:

Elokuvan ulkokohtaukset on kuvattu käytännössä kaikki Tuusulassa: Vihanto-Laurin tupa, aitta ja pihapiiri esittävät Kortesuon taloa, Sarvikallio on kylän keinukallio ja siellä Anna-Liisa muistelee hukuttautumisyritystään, Rusutjärvellä soudellaan ja Mikko kantaa siellä Anna-Liisan rantaan, Mikon kotiinpaluu kyytirattailla on kuvattu sekä Mahlamäessä että Rusutjärventiellä, Hämeentiellä, Kolistimenmäellä ja Koskenmäellä (kaupasta tulo) on kuvattu kohtauksia ja lopulta myös Tuusulan kirkko ja vastapäinen koulukin taustoittavat kohtausta, jossa kanttori nousee rovastin rattaille.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti