lauantai 4. huhtikuuta 2020

Tuntematon sotilas (1955)

1955

"Tuntematon sotilas"


Ohjaus: Edvin Laine
Käsikirjoitus: Juha Nevalainen
Kuvaus: Pentti Unho, Osmo Harkimo, Olavi Tuomi ja AnteroRuuhonen

Osissa: Kosti Klemelä, Heikki Savolainen, Reino Tolvanen, Veikko Sinisalo ja Åke Lindman


Sisällöstä:

Kotimaisen elokuvan lippulaiva ja kaikinpuolinen järkäle jatkosodan aiheesta. Elokuva on niin ikonisoitu, että se jäänee suomalaisen elokuvan historian Top kymppiin ikuisiksi ajoiksi. Elokuva perustuu Väinö Linnan romaaniin. Tarkemman juonen voi päivittää yleensä itsenäisyyspäivän tienoilla.

Tuusulaosuus:

Elokuvan kohtauksia on kuvattu lukuisissa eri paikoissa ympäri Suomea (ohjaaja Laineen tapaan myös hänen kesämökillään!), mutta osa ulkokuvista on otettu myös Tuusulassa. Saamassani yhteydenotossa kertoo alueella lapsuuden kesiään viettänyt aikalainen, että Lahelantien ja Nahkelantien välisellä alueella (nykyisen Maitiaisentien paikkeilla) raju metsäpalo tuhosi ison osan alueen metsää 1950-luvun alkupuolella ja tälle alueelle olisi sitten myöhemmin rakennettu kymmeniä metrejä juoksuhautaa ja korsuja. Maisema kun oli valmiiksi kuin sodan jäljiltä. Kuvausten jälkeen nämä 'lavasteet' oli jätetty paikoilleen ja niistä riitti iloa useaksi kesäksi pikkupojille. Vieläköhän niistä olisi jäänteitä? (Niiden löytyminen ilman tätä elokuvahistoriaa saattaisi aiheuttaa historiantutkijalle pähkäiltävää...)

Tiemmä myös Mirja Alholan historiallisessa romaanissa 'Evert ja Hinni' mainitaan nykyään Lahelankankaana tunnetun alueen metsäpalon jälkeisen paloaukean olleen yksi Tuntemattoman kuvauspaikoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti