sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Veljeni vartija (2018)

2018

"Veljeni vartija"


Ohjaus: JP Siili
Käsikirjoitus: JP Siili ja Aleksi Bardy
Kuvaus: Daniel Lindholm

Osissa: Antti Holma, Saga Sarkola, Kai Lehtinen, Anna-Leena Härkönen ja Armi Toivanen


Sisällöstä:

Jos joku suomiräppäreistä on jakanut mielipiteitä ja intohimoja, niin ykkösehdokas tähän hommaan on varmasti lahtelainen Jare Tiihonen alias Cheek. "Veljeni vartija" -leffa käy hänen tarinaansa nopsasti kelaten läpi lapsuusvuosista huippu-uraan saakka.

Vaikka aihe ei kiinnostaisi, niin eräänlainen kiinnostava taidonnäyte elokuvaan sisältyy siinä mielessä, että aikuista Jarea ja hänen kaksoisveljeään Jereä näyttelee sama näyttelijä, Antti Holma. Paljolti toki vastakuvien ja asunvaihtojen kautta, mutta kyllä trikkikuviakin nähdään. Odotuksia tähän veljesten keskinäisen suhteen käsittelyyn elokuvan nimikin jo toki antaa. Tai ajatukseen peilistä?

Intellektuaalikriitikot eivät kovin hurahtaneet tähän leffaan. Liekö esteenä ollut kohde vai itse elokuva? Tietysti tällainen suurmies-genre elokuvan tyylilajina ylimalkaan on aika lailla murroksessa. Ennen oli itsestäänselvää, että aihe sinänsä riittää, nykyään odotetaan uudenlaisia näkökulmia ja elokuvallisia syitä filmin tekoon.

Tuusulaosuus:

Elokuvassa oleva Jeren hääkohtaus on kuvattu Tuusulan kirkon liepeillä, jonne Cheek ajaa autoineen. Itse asiassa paikkaan, jonne ei yleensä autolla ajeta, mutta hänhän on kuin James Bond.

Itse kirkkoa ei oikeastaan näytetä kuin yhden otoksen reunan täytteenä, mutta paljon muuta tuusulalaistunnistettavaa kyllä löytyy. Veljekset kohtaavat toisensa ja vanhempansa sankarihauta-alueella, jossa sijaitsee elokuvassakin näkyvä ja hyvin tunnistettava Rakel Koiviston veistämä ja vuonna 1953 paljastettu 'Paluuton tie' -patsas. Isä-Tiihonen myös tuljuttaa poikiaan tämän alueen läpi. Toinen hyvin tunnistettava paikka on kirkon ranta laitureineen, ja sinne johtavaa tietä reunustavat komeat juurilonkerot, jotka myös vilahtavat elokuvassa.






Näitä portaita Jare nousee tapaamaan veljeään ja vanhempiaan.

Veljesten kohdatessa näkyy sankarihautausmaan 'Pro Patria' -veistos tunnistettavasti taustalla.

Rantalaiturilla valokuvaaja valmistautui työhönsä.

Komeat ja kuvaukselliset juurakot rannassa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti