lauantai 4. huhtikuuta 2020

Prinsessa (2010)

 2010


"Prinsessa"


Ohjaus: Arto Halonen
Käsikirjoitus:Pirjo Toikka, Arto Halonen ja Paavo Westerberg
Kuvaus: Hannu-Pekka Vitikainen

 Osissa: Katja Kukkola, Samuli Edelman, Krista Kosonen, Peter Franzén ja Pirkka-Pekka Petelius

Sisällöstä:

Elokuva perustuu todellisen henkilön, Anna Lappalaisen, tarinaan. Lappalainen oli kabareetanssija, joka vietti lopulta puoli vuosisataa Kellokosken sairaalassa kärsien maanis-debressiivisyydestä ja kuvitellen itse olevansa Prinsessa. Prinsessan elämäntehtäväksi muodostuu toisten auttaminen ja elokuva pohtii myös, missä menee tällaisen ihmisen "auttamisen" raja.

Lappalainen lienee ainoa mielisairaalapotilas, jolle on pystytetty oma muistomerkki (pystytetty 1995). Se löytyy Kellokosken sairaalan puistosta, jossa muun muassa järjestetään joka kesä piknik-konsertti paikkakuntalaisille.

Tuusulaosuus:

Elokuvan lainalaisuuksiin kuuluu jälleen kerran, että kun tarinan tapahtumapaikka on kerran Tuusulassa, niin Tuusulassa elokuvaa ei tietenkään kuvattu. Kellokosken ulkokuvat otettiin Pohjois-Karjalassa Joensuun Niittylahdessa.

Käytiin Kellikselläkin kyllä kuvaamassa ja lopulliseen elokuvaan päätyi otoksia Kellokosken kirkon luota (Prinsessa laulamassa ja kävely hautajaisiin) sekä patoalueelta, jossa Krista Kososen ja Peter Franzénin hahmot kohtaavat. Alue toimii kylän läpikulkupaikkana, mutta se suljettiin kuvausten ajaksi paikkakuntalaisilta. Elokuvassa taustalla olevat komeat puut kaadettiin seuraavana vuonna, joten taas tuli talletettua katoavaa paikallishistoriaakin. Toisena yksityiskohtana todettakoon, että Kellokosken kirkon sisäkuvat puolestaan eivät ole Kellokosken kirkosta.




Tästä leffa alkoi ohjaajan mukaan itää - eli maailmankin mitassa harvinainen mielenterveyspotilaille omistettu muistomerkki


Sairaalan portti

Sairaalan aito puistokäytävä - elokuvassa oli eri puulajikin...
Elokuvan prinsessa tanssahteli ja lauloi kulkiessaan Kelliksen kirkon ohi.

Kartanon puistoon tehdyssä ruusupuisto Rosariumissa 

on sairaalan ylihoitaja Anna Packalenin (Pakalenin?) patsas. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti