lauantai 4. huhtikuuta 2020

Lapin kullan kimallus (1999)

1999

"Lapin kullan kimallus


Ohjaus: Åke Lindman
Käsikirjoitus: Heikki Vuento
Kuvaus: Pauli Sipiläinen

 Osissa: Vesa Vierikko, Pirkka-Pekka Petelius, Lasse Pöysti, Jarmo Mäkinen ja Martti Suosalo


Sisällöstä:

Niin kauan kun Åke Lindmanista tehtiin haastatteluja, hän aina muisti sanoa, että hänen suuri haaveensa oli vielä tehdä elokuva Lapin kultakuumeesta. Ajatus oli tiemmä alkanut itää hänen päässään jo 1950-luvulla. 1980-luvulla Lindman vihdoin pääsi etsimään kuvauspaikkoja, mutta tuolloin elokuva kuivui kuitenkin kasaan sen kalleuden takia. Lopulta, myös sponsorirahoituksen turvin, ja useita käsikirjoitusversioita myöhemmin 90-luvun puolivälin jälkeen alkoivat kuvaukset.

Tarinan keskiössä on 1800-luvun loppupuoliskon aikoihin sijoittuva kullanetsintä. Peteliuksen näyttelemä Nils Lepistö lähtee vanhan ystävänsä, Vierikon esittämän Ervastin, kanssa etsimään kultaa. He löytävätkin nopeasti kultaa, mutta pulmana on se, että heillä ei ole valtauslupaa. Miesten lähtiessä lupareissulle heidän valtauksensa merkitään toisille. Sen jälkeen tarina polveilee tämän valtauksen ja kaverusten uusien yritysten välillä.

Tuusulaosuus:

Tarinaan sisältyy päähenkilöiden suhde Björklund-nimiseen mieheen, joka kuolee elokuvassa. Björklundin hautajaiset on kuvattu Tuusulan kirkossa ja hautausmaalla.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti